Livsstil Personlig

Mandags motivation: Gør hverdagen nemmere

Kære søde læsere. Så blev det mandag, og jeg har skrevet endnu et motivationsindlæg til dig. I dag skal det handle om hverdagen, og hvordan vi lærer at nyde den med en følelse af overskud. Eller i hvert fald en lille hjælp til at gøre hverdagen nemmere.

Jeg har altid været et organiseret menneske. Jeg kan lide orden – både fysisk og mentalt. Jeg har altid følt, at jeg har kunnet prioritere min tid godt. Men så fik vi et barn! Nu skal det ikke lyde som en negativ ting, men der er en masse ting der bliver vendt på hovedet, når først vi bliver forældre. Tiden bliver pludselig en mangelvare, vi sætter vores egne behov på standby for at vores lille menneske har det bedst muligt. Langsomt i takt med at baby bliver større og større, lærer vi (læs: jeg) at prioritere os selv bedre, for netop at fungere som sig selv, som kone, men også som mor.
Det er en omvæltning og det kræver tid at finde sig selv igen, når du er blevet forælder. Det kræver ligeledes tid at finde den gode hverdag igen, når både mor og far er på arbejdsmarkedet, ungerne skal bringes og hentes, madpakkerne skal laves, indkøbene skal klares – og så skal der også være et rent hjem, der er et parforhold, der skal plejes, der er nogle børn der skal leges med og de skal da også have nogle kys og kram, inden det er sengetid, og en hverdag kan starte påny næste morgen. Jeg kan på en måde hade, når hverdagen føles som den rene logistikløsning, men jeg har også en ambition om, at det kan og vil blive den gode og nemme hverdag – så længe forarbejdet er gjort godt nok. Here it goes! Enjoy!

Skab rutiner:

Hvis du tænker over det, har du så lagt mærke til, at så snart du bare har den mindste smule travlt om morgenen, så bliver dit barn sur eller ked af det, eller han vil måske ikke give slip på dig, når du afleverer ham i vuggestuen. Det er ofte fordi børn elsker rutiner, og i spidsede tidspunkter, som eksempelvis om morgenen, så opfører du dig ikke som du plejer. Skab derfor jeres egen struktur, og sørg for at overholde den.
Hos os er det ofte mig, der afleverer Louis i vuggestue, da jeg for det meste skal møde ind senest. Jeg føler mig enormt priviligeret, at jeg kan lade Louis sove til han vågner hver dag, vi kan hygge om morgenmaden sammen – og ofte er der endda tid til lidt putning og leg efter morgenmaden. Jeg sætter stor pris på, at Louis får en stille og rolig start på dagen, for jeg ved, der kan være fart på i institutionerne.
Det er ikke ensbetydende med at det er dén måde, der virker for dig og din familie. Mærk efter og prioriter dét, der betyder mest for jer. Stå tidligere op om morgenen og gør dig selv færdig, så du er 100 % til stedet over for dit barn.. Eller gå ud af døren et kvarter før tid, så du udstråler overskud og føler dig i god tid, når du står og skal aflevere junior. Det kan vores børn tydeligt mærke. At vi giver os tid til at hjælpe dem i gang med en leg, at se det legetøj de vil vise frem, eller vente sammen indtil en af dets “voksne” er klar til at tage imod.

Men igen, gør dét du kan mærke virker for jer.

Morgen-, middag- og aftenrutiner:

Aften:

Tag et bad. Hvis du kan undvære et bad om morgenen, så få det klaret om aftenen. Det giver lidt ekstra tid om morgenen.

Gør tøjet klar til alle i hjemmet. Så undgår du tøjkriser, du undgår unødige konflikter med dine børn (hvis de er så store til at have en mening om det). Du kan lade dit barn vælge mellem et par outfits, du selv har sammensat. Det giver en følelse af medbestemmelse for dit barn, samtidig med at der er klarhed over, hvad barnet skal have på næste dag.

Gør tasken klar. Uanset om du er studerende eller har et job, er det en god idé at have alting, du skal bruge næste dag, pakket og klart. Det kan være bestemte bøger eller træningstøjet. Når der er styr på det allerede dagen inden, er det én ting mindre at overskue, når du mest af alt er på amøbestadiet først på morgenen.

Gør madpakkerne klar. Det kan være du selv står i en situation, hvor du skal have madpakke med. Tag eventuelt rester med fra aftensmaden og gør klar i plasticbokse, så det er lige til at smide i tasken om morgenen.

Få styr på morgenmaden. Noget som jeg selv ønsker at blive bedre til. Jeg overvejer kraftigt at give mig i kast med noget køleskabsgrød, så det står klar til mig om morgenen.

Sæt vækkeuret lidt før end du plejer. Om det er ti minutter eller en halv time. Du vil få mere tid om morgenen. Læg eventuelt telefonen et sted, så det kræver at du skal ud af sengen, for at slukke alarmen. Det gør også at det ikke er din telefon du tjekker som det første og det sidste af din dag.

Morgen:

Stå op og tag tøj på, børst tænder og ordn make-up.

Vær nærværende med dit barn. Snak sammen under morgenmaden om dagens gang eller noget i kan se frem til, eller har oplevet.

Børst tænder og tag afsted i god tid.

Eftermiddag:

Hav snacks klar til ungerne, så du undgår ulvetimen. Det kan være lidt frugt, mens ungerne hjælper til i køkkenet, eller sumper til lidt tegnefilm, mens du ordner aftensmaden. Du kan også have gjort nogle grøntsagsstave klar i bokse med vand i køleskabet. Det kan holde i flere dage.

Madlavning og indkøb:

Handl én gang i ugen

Og lav en indkøbsliste som du naturligvis holder dig til.

Jeg var for eksempel et smut i Netto lørdag morgen, for at købe småting til morgenmaden. Og her havde de sat en masse kød på tilbud, der var ved at udløbe. Her fik jeg en masse pakker kød til blot 7 KRONER stykket!!! Direkte hjem i fryseren og så er der mad til det næste lange stykke tid. Det kan betale sig at se fremad og udnytte de gode tilbud. Tjek gerne supermarkederne lørdag eller søndag morgen, hvor de ofte skal gøre klar til nye varer.

Lav en madplan – og hold dig til den!

Lav en madplan for en uge, og køb ind efter den, så slipper du for en masse ture i supermarkedet midt i ulvetimen og med tæsketræt unge på slæb. Nogle dagligvarekæder tilbyder desuden en madplan- og indkøbsapp, hvor du kan klikke dig rundt i opskrifter, og indkøbssedlen bliver designet efter butikkens indretning, så du slipper for at zigzagge frem og tilbage med indkøbsvognen. Smart ikk’?

Hvis du har økonomien til det, eller blot prioriterer dette, så er der mulighed for at handle ind på nettet, eller få tilsendt måltidskasser direkte til din dør. Så skal du kun tænke på at tilberede maden.

Hvis du gerne vil handle ind selv, men stadig mangler inspiration til aftensmaden, kan du hos Mambeno både få og sammensætte din helt egen madplan. Mambeno har specialiseret sig i madplaner til børn, så her kan du være sikker på lette, lækre og børnevenlige retter, som hele familien vil kunne spise sig mæt i. Den findes både som app og på nettet. Det er en app, jeg selv lige har fået øjnene op for. Den er virkelig smart!!!

Inspiration til at få spist dine rester. Her findes der en app der hedder “for resten”. Her taster du den madvare ind, som du gerne vil have brugt. Så kommer appen med en masse opskriftsforslag til dig. Designet er rigtig flot og virker meget enkelt.

Lav store portioner

Når du alligevel står i køkkenet, kan du lige så godt lave en dobbeltportion og fryse den ene halvdel ned. WIN-WIN!

Tid og planlægning:

Ugeplan:

Hvad skal vi lave i ugens løb, hvad skal vi spise og hvad er vores to-dos? Allerede om søndagen, kan det være en stor bonus at lave en prioriteret, realistisk plan for, hvad ugen skal bruges på. Det betyder, at du ikke behøver at bruge energi på at have det mentale overblik, og det et lettere at lade tankerne fare, når du skal sove, fordi du ved, hvad der skal ske i morgen.

Bloker kalenderen!

Grunden til, at du vil spare tid, er formentlig, at du gerne vil skabe nærvær og hygge i familien; overskud i hverdagen, weekender og ferier. Sørg for, at I har nogle små oaser i kalenderen, hvor det er forbudt at lave aftaler. Overvej også, hvor mange aftaler det overhovedet skal være muligt at lave på en weekend. Vi er en stor familie og der er virkelig mange fødselsdage, så her er det guld værd at sætte en weekend – eller bare en lørdag eller søndag – af til ren hygge i det lille hjem.

Opret en fælleskalender. Det har vi efterhånden haft virkelig længe. Men måske andre støder på dobbeltbookinger, fordi den ene part har glemt, at der allerede var lavet en aftale. Så få en fælles elektronisk kalender, som både du og din kæreste kan bruge fra jeres telefon eller computer. På den måde kommer I ikke til at sige ja til noget på samme tid, og I kan overskue ugens forløb, huske turdage i vuggestuen og så videre.

Når du ikke orker at lave mad.

De dage er der også, og vi kommer nok ikke uden om dem. Takeaway er fint en gang imellem i en travl hverdag, men det er dyrt og kan være usundt. Hav en hjemmelavet ret eller en frysepizza klar i fryseren til den dag, du prioriterer en hyggestund med dit barn i stedet for at stå i køkkenet.

Når du har glemt at smørre madpakker:

Det sker for selv den bedste, så sørg for at have pølsehorn og pizzasnegle, indpakket i køkkenrulle, liggende i fryseren. Tag et par stykker op om morgenen, hvis du er i tidsnød. Hvorfor køkkenrullen? For så bliver brødet ikke tørt, når det tør op.

Ros hinanden.

Tag jer tid til at sætte ord på, hvad I er gode til i jeres familie. Hvad er jeres styrker? Både individuelt og i fællesskab. Det giver overskud at blive mindet om alt det, der går godt, midt i hverdagens mange udfordringer.

Orden, indretning og rengøring

Pak væk og sælg/smid ud

Synes du også, at jeres lager af ting og sager bare vokser og vokser? Jo mere I har, desto mere er der at holde orden i og flytte rundt på, når der skal gøres rent. Sørg for jævnligt at give aflagt tøj, legetøj og alt muligt andet væk eller smide det ud. Pak nipsgenstande og overflødige bøger væk, så dit hjem bliver nemt at gøre rent. Sortér det aflagte efter størrelse eller tema, og sæt det til salg. Der er et hav af muligheder efterhånden. Reshopper, den blå avis, Børneloppen, facebook og så videre.

Bed dit barn om hjælp

Selv et mindre barn kan hjælpe til derhjemme, hvis du gør det nemt. Stil kopper og tallerkener i en skuffe, hvor junior kan nå dem, så han kan hjælpe med borddækningen. Lad ham hjælpe med at rydde af og lægge legetøjet på plads efter sig. Smider han altid jakken på gulvet, skyldes det måske, at han ikke kan nå op til knagerækken. Længere ned med den!

 

Jeg håber at disse emner kan være med til at skabe mere overskud og give dig en nemmere hverdag. Hvis du har nogle flere råd, du vil dele med os andre, så smid det i en kommentar. God aften.

Knus Camilla

Relaterede indlæg

4 Kommentarer

 • Svar
  Camilla Rahbech
  30. januar 2018 den 10:13

  Dejligt indlæg. Jeg forsøger selv, at være ret organiseret og mange af de punkter du laver, er faktisk også under mine rutiner.

 • Svar
  Slinkypiinky
  30. januar 2018 den 18:28

  Gode fif!
  Jeg vil virkelug anbefale dig at lave køleskabsgrød, så nemt og lækkert.

 • Skriv kommentar