Mor

Første gang hos tandlægen

Hos tandlægen er der et helt hvidt rum, med en masse udstyr. En kæmpe stor stol, med lys og spejle. Der er også en computer og en dame, der kigger i din mund. Der er også nogle tandbørster, man kan lege med og der kommer vand i en kop af sig selv. I dag var Louis hos tandlægen for første gang.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvornår børn indkaldes til det første tandlægebesøg. Louis er 14 måneder. Alderen varierer vist nok fra halvandet til tre år.

Aftenen forinden havde vi fortalt Louis, at når han vågnede den næste dag, skulle vi besøge tandlægen, som skulle kigge på hans tænder. Jeg pegede på mine egne tænder i munden, og jeg rørte ved Louis’ tænder. Derefter børstede vi dem med tandbørsten og kort tid efter lagde Louis sig sødt til at sove i sin seng, ganske uvidende om, at han den følgende morgen for første gang skulle besøge en instans, som en masse danskere frygter.

Vi kom i god tid og legede lidt rundt i det store fællesrum på skolen. Louis tonsede rundt på sine to søde ben og smilede til de børn og voksne, der gik forbi. Der var også fisk, der svømmede rund i et akvarium, hvilket var meget spændende.

I tandlægens venteværelse var der kasser med forskelligt, spændende legetøj. Louis gik straks i gang med at lege. Imens kunne jeg taste ham ind. Klokken var 8 om morgenen. På dette tidspunkt plejer Louis at møde ind i vuggestuen. Men nu kom tandlægen ud og bød os velkomne. Vi er så heldige, at Louis’ tandlæge er min svigerindes mor, så vi kender hende privat. Man kunne godt se, at Louis kunne genkende hende, men havde måske svært ved at forbinde relationen og sammenhængen.

Vi gik ind i det hvide rum. I midten af rummet var der en kæmpe stol med en masse lys og udstyr. Tandlægen forklarede, hvad der skulle ske, og vi skulle blot sætte os på en lille stol, og hun satte sig ved siden af. Louis knugede sig godt ind til mig. Louis blev lagt på langs, så hans hoved lå på tandlægens skød og resten af kroppen lå på mit. Jeg nussede hans hænder og mave og forsøgte at berolige. Louis synes ikke det var sjovt at blive lagt og blive tjekket i munden. Men det var hurtigt overstået og han kom op igen. Det er jo heldigvis en del af dagligdagen hos børnetandklinikken, og med de rette remedier fik hun åbnet hans mund og tjekket det hele lynhurtigt. Alt så fint ud, men nu er der også kun to tænder at holde styr på i øjeblikket. Hun kunne se på tandkødet, at der ikke går lang tid før flere tænder popper op. Hun fortalte også, at Louis er lidt sent ude, men at det ikke er noget af betydning.

Hun fortalte, at det var vigtigt, at børste Louis’ tænder både morgen og aften med lidt tandpasta. At måden han lå på mens han blev tjekket, var en god måde at børste tænderne på derhjemme også. Det giver et godt udsyn til hele munden, så tænderne bliver børstet grundigt. At vi (selvfølgelig) skal passe på med søde sager og være ekstra grundige med tandbørstningen, hvis han har fået figenstang, rosiner eller andre søde sager.

Næste gang Louis skal til tandlæge er først ved tre års alderen. Men vi fik at vide, at vi altid kan ringe og få en tid, hvis man mistænker, at der er kommet pletter eller lignende på tænderne.

En dejlig oplevelse både for Louis og hans mor 🙂

Rigtig god dag til jer alle.

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv kommentar